Friday, 8 July 2011

Puding Roti













Puding Roti

Bahan A:

500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)

Bahan B:

4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter(di cairkan)
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kismis hitam / mix fruit


Sos Kastad

1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
sedikit tepung jagung
2 s/b gula
1 s/k esen vanila



CARA - CARANYA:

1. Hancurkan dan koyakkan roti dan rendam dalam susu selama 1/2 jam.
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Tuangkan kedalam loyang yang telah di gris.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak.
5. Kemudian biarkan sejuk baru lah boleh di potong cantik.
6. Sedap dimakan bersama sos kastard atau bersama ice cream. hmmmm.. Yummy :)


Cara - cara membuat SOS KASTARD :

1. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
2. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment