Muffin Pisang Oat (12biji)
- 3 biji Pisang (saiz sederhana)
- 1 1/2 cwn gandum
- 1 cwn bijirin oat
- 1 cwn gula perang
- 2 biji telur
- 1/2 cwn minyak
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 1/2 sudu kecil perisa pisang
- 1 sudu besar baking powder
- sedikit garam
Cara-caranya :
- Lenyek pisang hingga hancur.
- Masukkan tepung gandum & baking powder (diayak dahulu) & bijirin oat ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
- Dalam mangkuk lain, masukkan minyak, gula perang, telur, esen vanila, perisa pisang dan sedikit garam. Adun dengan kelajuan sederhana. (Tak perlu adun terlalu lama & telur tak perlu kembang)
- Masukkan pisang lenye ke dalam adunan bahan kering dan curahkan adunan bahan basah. Adun sebati.
- Panaskan ketuhar 200c selama 10minit.
- Masukkan adunan muffin 3/4cup
- Bakar pada suhu 200c. Api penuh(atas bawah) lebih kurang 20minit. Atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment